2 bulan Pluto dapat nama

Gambar oleh NASA, ESA, and L. Frattare (STScI)

Sebelumnya, dua bulan terkecil Pluto yang ditemui pada 2011 dan 2012 masing-masing terkenal dengan nama P4 dan P5. Seorang saintis dari Institut SETI, Mark Showalter telah mencipta sejarah dengan menemui P4 pada 2011 dan P5 pada 2012. Kini masing-masing mendapat nama rasmi, Kerberos dan Styx setelah diumum pada 2 Julai 2013 lepas.

Kedua-dua nama rasmi itu terpilih daripada mitos Yunani (Greek) yang menjadi tiga pilihan tertinggi pengundi daripada undian yang dijalankan sepanjang 2 minggu oleh PlutoRocks.com. Menurut Wired.com, nama-nama itu telah pun diterima oleh jawatankuasa tatanama rasmi Kesatuan Astronomi Antarabangsa (IAU).

Seramai 450,324 orang terlibat dalam undian yang dikendalikan secara ‘online’ di web PlutoRocks.com oleh Institut SETI dan Dr. Mark Showalter bagi pihak pasukan penemuan P4/P5. Undian berlangsung dari 10 Februari 2013 hingga 25 Februari 2013. Ketika undian berlangsung, orang ramai diberi peluang menghantar nama-nama lain untuk ditambah ke senarai undi. Tiada sebarang hadiah atau apa-apa penghargaan ditawarkan kepada pengundi.

Pencalonan nama-nama lain itu telah dibuka pada 10 Februari 2013 dan ditutup pada 18 Februari 2013. Hanya nama berasal dari mitos Yunani yang berkait dengan Hades dan alam ghaib diterima bagi melengkapkan persamaan mitosnya dengan nama planet-kerdil Pluto.

Sebanyak 21 nama telah dicadangkan dan hanya 2 nama daripada 3 undian tertinggi dipilih. Pada mulanya hanya 12 nama dalam senarai undi, namun Showalter menambah 8 lagi selepas beberapa hari. Manakala satu lagi nama, Vulcan telah dicadangkan pada 12 Februari 2013 selepas ditwit oleh pelakon William Shatner. Keputusan menunjukkan Vulcan di tempat pertama dengan 174,062 undi, tempat ke-2 Cerberus dengan 99,432 undi manakala Styx menjadi ke-3 tertinggi dengan 87,858 undi.

Showalter telah menghantar Vulcan (tempat pertama), dan Cerberus (tempat ke-2) ke Kesatuan Astronomi Antarabangsa (IAU), namun IAU kemudian dapati sudah terlalu banyak objek dinamakan sempena Vulcan – tak termasuk dunia fiksyen Star Trek. Selepas banyak perbincangan, akhirnya mereka menolak nama Vulcan.

Nama Cerberus turut menghadapi masalah kerana didapati telah digunakan sebagai nama sebuah asteroid. Sebagai ganti, Showalter dan rakan-rakan sekerja mencuba nama Kerberos, mengikut ejaan Yunani. Dalam mitos Yunani, Kerberos ialah seekor anjing berkepala banyak yang menjaga pintu alam ghaib.

Bagi menggantikan Vulcan pula, mereka menghantar Styx (tempat ke-3) yang merupakan nama sungai yang memisahkan Bumi daripada alam ghaib, dan nama dewi sungai Styx yang dikenal dengan sumpah-sumpah tak terungkai. Akhirnya IAU menerima kedua-duanya.

Dari terdekat ke orbit-orbit paling jauh, bulan-bulan Pluto kini termasuklah:

  1. Charon
  2. Styx (P5)
  3. Nix
  4. Kerberos (P4)
  5. Hydra
Saksikan video pengumuman Kerberos dan Styx di bawah:

Sumber:
PlutoRocks
CoolumNews
Wired.com

Menarik dari Web-web Lain

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*