Candi 11 Lembah Bujang Dipindah tapi Bagaimana Khazanah Lain yang Masih Tertanam?

Baru-baru ini, kita digemparkan oleh pemusnahan salah sebuah candi (Candi #11) yang dibina antara abad ke-11 dan ke-13 M di Lembah Bujang, Kedah. Ia dimusnahkan secara rahsia oleh sebuah syarikat pemaju tanah di sana. Pelbagai pihak seperti sejarawan, ahli politik MIC dan sebagainya tampil menyelar tindakan itu di samping memberi cadangan untuk mengelak kejadian sama berulang kepada puing-puing candi lain di seluruh Kedah.
Namun, satu cadangan yang diutarakan oleh MIC iaitu membina semula candi tersebut di satu kawasan lain adalah amat tidak wajar dan tidak sesuai. Saya percaya bahawa masih banyak yang perlu dikaji di kawasan sekitar sana. Kemungkinan wujud banyak lagi khazanah berharga di bawah candi tersebut serta kawasan berdekatan haruslah dipertimbangkan. Jika tidak, kita pasti akan menyesal suatu hari apabila kita terlepas pandang penemuan-penemuan baru yang boleh diperoleh di sana.
Bayangkan apa yang mungkin ada lagi di bawah candi yang telah disodok oleh jenkaut (bulldozer) itu. Mungkinkah 50 meter di bawahnya ada rangka-rangka atau bekas abu raja Melayu yang ketika itu beragama Hindu atau Buddha? Ya, mungkin agamanya bukan Islam, tetapi nilai sejarah & ciri-ciri kemajuan atau peradaban Melayu yang telah wujud sebelum Islam itu sebenarnya amatlah penting untuk dikaji dan difahami. Nilainya cukup tinggi, bukan untuk melihatnya dari segi agama, tetapi dari segi peradaban, teknologi, budaya, bahasa/loghat, senibina, dan sebagainya.

Berikut ialah persoalan yang mungkin dapat kita gali dan cari di kawasan bersejarah itu untuk membongkar ciri-ciri tamadun Melayu Kedah sebelum kedatangan Islam:
  1. budaya (artifak/fosil dijumpai dapat rungkai budaya ketika itu)
  2. pakaian (penemuan batu berlukis atau inskripsi bergambar dapat gambarkan pakaian mereka)
  3. bahasa atau loghat (mungkinkah dialek Kedah tercatat pada mana-mana inskripsi lain yang ditemui?)
  4. rangka atau bekas berisi abu raja/rakyat
  5. artifak (tembikar, manik, dsb.)
  6. monumen (bila dibuat, fungsi/tujuan, teknologi/teknik diguna, dsb.)
  7. senibina (architecture) dan kepakaran
  8. industri yang wujud di sekitar (pertukangan besi, pedang, keris, ladam kuda?)
  9. sistem pemerintahan
  10. aktiviti dan gaya hidup raja/rakyat/pedagang tempatan/pedagang asing
Saya pasti ramai peminat sejarah ingin tahu tentang ciri-ciri peradaban Melayu Kedah yang wujud ketika itu seperti yang tertera di atas. Kita akan dapat lihat sejauh mana kehebatan atau ketinggian tamadun Melayu Kedah ketika itu. Malah kita dapat melihat hubungannya dengan kerajaan Austronesia (Rumpun Melayu) yang lain seperti Sriwijaya, Champa, Sailendra dan Majapahit.

Dari segi makna, “candi” bermaksud kuil (temple), namun sebenarnya penggunaanya juga meluas khususnya di Indonesia untuk merujuk binaan-binaan lain seperti struktur gerbang (gate), puing-puing kota (urban ruins), kolam dan tempat-tempat mandi. Banyak khazanah bersejarah terpelihara di Indonesia dan menjadi produk pelancongan mereka.

Borobudur, Indonesia
Candi Borobudur, berusia lebih kurang  l,213 tahun dan bersenibina menarik dengan struktur bangunan yang amat besar merupakan salah satu keajaiban dunia yang masih kekal terpelihara di Indonesia. Menurut sejarawan, pembinaannya diarahkan oleh raja Sailendra yang memiliki ikatan kekeluargaan dengan raja Sriwijaya di Sumatera. Malah, kedua-dua kerajaan itu ialah dari kerabat diraja Melayu yang mengguna bahasa Melayu Kuno berdasarkan penemuan banyak batu bersurat (prasasti) berbahasa Melayu Kuno di Sumatera dan Jawa Tengah (tapak Kerajaan Sailendra).
Dalam pada itu, Borobudur ialah candi Buddha dan Melayu ketika itu beragama Buddha. Namun begitu, apa yang kita lihat di sana sebenarnya lebih kepada peradaban dan ciri-ciri kemajuan teknologi, senibina, budaya dan sebagainya untuk memahami tamadun kita sendiri. Bukan untuk berbangga dengan agama lama itu.
Dalam masa sama, di Trowulan, Mojokerto yang terletak di Jawa Timur, masih wujud gerbang kuno yang tersergam indah senibinanya; malah ada lagi kolam mandi yang dipanggil Candi Tikus di sana. Terdapat juga Kolam Segaran yang berbentuk segiempat besar dengan saiz 800 x 500 meter. Di sanalah ibukota Empayar Majapahit yang berusia antara 600 – 700 tahun, salah satu empayar yang dibina oleh masyarakat Austronesia (Rumpun Melayu) di Alam Melayu (Austronesia).

Gerbang Bajang Ratu Trowulan. 

Kolam bernama Candi Tikus, Trowulan

Kolam Segaran, Trowulan

Sayang sekali, kita tak dapat temui semua seperti gambar-gambar di atas di Malaysia, mungkin kerana kita sendiri yang memusnahkannya 100 peratus selepas serangan Raja Chola dari India akibat kurangnya kesedaran terhadap nilai khazanah bersejarah dan sikap utamakan keuntungan daripada projek pembangunan atau perladangan.
Mungkin suatu ketika dulu semua khazanah seperti di atas masih wujud dalam tanah di Kedah, khasnya Lembah Bujang, tetapi mungkin telah dimusnahkan dengan jenkaut oleh pemaju yang tak tahu dan tak endah sejarah. Lalu, pupuslah ia dari bumi Kedah.  Sekarang, mungkin tak dapatlah kita melihat kemungkinan wujud kolam-kolam istana, runtuhan istana, gerbang istana, perkampungan rakyat, dan sebagainya yang mungkin telah tertimbus beberapa meter di bawah tanah. 
Namun begitu, carian dan pembongkaran itu masih boleh dilakukan di kawasan yang masih dimiliki oleh pemaju itu. Mungkin juga ia masih tertanam di bawah tanah. Menggali dan membongkar kewujudannya mungkin akan jadi amatlah sukar dan mustahil jika semua keluasan tanah itu masih dimiliki pemaju tersebut.  

Cadangan Lebih Sesuai untuk Kerajaan Persekutuan & Kedah

Oleh sebab itu, Kerajaan Malaysia wajarlah membeli atau menukar semua tanah milik persendirian itu dengan tanah bersaiz sama di tempat lain agar dapatlah ahli-ahli arkeologi membuat carigali besar-besaran di tanah sana.
Undang-undang perlu dipinda bagi mewajibkan tanah-tanah yang ditemui kesan-kesan sejarah seperti itu dipindah milik kepada Kerajaan Negeri atau Persekutuan melalui penggantian tanah lain atau pampasan menurut harga pasaran semasa tanah berkenaan. Saya berpendapat, cara itu adalah lebih berkesan untuk mengelak pelupusan khazanah sejarah negara yang terlalu bernilai tinggi seperti kawasan arkeologi Lembah Bujang. 
Cadangan MIC untuk memindah candi #11 ke tempat lain tetapi dalam masa sama tidak mempedulikan kemungkinan wujud khazanah-khazanah bersejarah lain di tanah yang masih dimiliki pemaju itu amatlah akan merugikan negara kita. Negara kita juga mungkin akan terlepas satu peluang untuk menambah penemuan-penemuan terbaru di kawasan sana sebagai produk pelancongan Malaysia. Apatah lagi para sejarawan tidak akan dapat lagi mengorek pelbagai persoalan peradaban yang masih belum terjawab di sana. 
Maka, dapatkanlah tanah itu daripada pemaju tersebut dan gantikannya dengan tanah bersaiz sama. Itulah cara yang lebih sesuai.

Fikir-fikirkanlah!

Oleh: Admin ZonBicara.com

Kredit: Gambar-gambar di atas adalah milik Gunawan Kartapranata, fail-fail imej yang tertakluk bawah Wikimedia Commons.

Menarik dari Web-web Lain

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*