Tiger-Mate godam web Malaysia

Semalam sebuah kumpulan penggodam terkenal dari Bangladesh, TiGER-M@TE telah menggodam beberapa URL dengan domain ‘.com.my’ dan ‘.my’ yang melencongkan semuanya ke sebuah laman web penggodam bertulis “Hello Malaysia, you think you are more advanced than us? Respect our workers, we will respect you! Running it since 2007 🙂“. Antara web yang digodam ialah Google.com.my, YouTube.com.my, Skype.com.my, Dell.com.my, Microsoft.com.my, Msn.com.my, Bing.com.my, dan Kaspersky.com.my.

Menurut ketua pegawai eksekutif CyberSecurity Malaysia, Dr Amirudin Abdul Wahab, yang menjawab temuramah Digital News Asia, serangan ini dikatakan lebih rumit, berkait dengan racunan DNS atau perdayaan DNS, di mana penyerang melencongkan mangsa ke laman berbeza, dalam kes ini ia ‘laman cacat’. Malah ia dikatakan tiada kaitan dengan jangkitan ‘malware’ sebaliknya satu isu yang berkait dengan konfigurasi DNS.
MSN News memetik laporan portal fz.com bahawa Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), dan polis telah bersiap sedia dengan pasukan tugas khas bagi menyiasat kejadian terbabit.

Sumber:
MSN News
AstroAwani.com
TheSunDaily.my

Menarik dari Web-web Lain

2 Comments

  1. Biasanya orang yang suka 'hack' atau godam ni sukar dijejak, tapi tu tak bermakna dorang takkan dapat dijejak selamanya.

    Lain pula halnya kalau penggodam tu beroperasi di luar negara. Katakan betul dorang buat kerja tu di Bangladesh, saya fikir mungkin agak sukar nak tangkap walaupun dapat dijejak, kecuali ada usaha antarabangsa bersama Interpol & polis Bangladesh (termasuk kerajaan sana).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*