Mega-gempa punca gunung berapi karam

Menurut kajian di Jepun dan Chile, yang dilapor akhbar ‘online’ SkyNews, gempa-gempa bumi besar boleh menyebabkan gunung-gunung berapi jauh karam.

Ini dibuktikan oleh satu kajian orang Jepun, diterbitkan pada Ahad lepas tentang gempa 9.0 magnitud yang menjana-tsunami dan berlaku di luar timur laut Jepun pada 2011. Gempa itu telah menyebabkan satu rentetan gunung berapi di pulau Honshu tenggelam mencecah 15cm sebanyak 200 km dari pusat gempa.

Dan ini dibuktikan pula oleh akhbar utama AS dengan gempa Maule magnitud-8.8 di Chile pada 2010 yang turut menyebabkan satu darjah sama penenggelaman di lima wilayah bergunung berapi terletak hingga 220km jauh. Menurut tulisan pengarang akhbar tersebut, sama ada fenomena itu telah merangsang risiko letusan atau tidak adalah tidak jelas.

Dikatakan kedua-dua gempa Jepun dan Chile adalah daripada jenis benam yang berlaku apabila sebahagian kerak Bumi meluncur ke bawah yang lain. Tekanan boleh terbina sepanjang dekad atau kurun sebelum ia tiba-tiba terlepas, kadang-kadang dengan kesan bencana jika gerakan itu tak lancar. Berdasarkan kedua-dua kes, penenggelaman itu berlaku di banjaran-banjaran gunung menjalar mengufuk ke gempa.
Gempa 2011 “telah menyebabkan tekanan timur-barat di timur Jepun,” beritahu Youichiro Takada dari Institut Penyelidian Pencegahan Bencana di Universiti Kyoto kepada AFP dalam satu emel.
“Batu-batu panas dan lembut di bawah gunung-gunung berapi, dengan magma di pusat, telah regang mengufuk dan rata menegak. Perubahan bentuk ini telah menyebabkan gunung-gunung berapi itu tenggelam.”

Para penyelidik untuk gunung-gunung berapi Chile berkata penenggelaman berlaku sepanjang satu regangan yang menjangkau 400km. Seperti di Jepun, perubahan bentuk di Chile telah berlaku dalam divot-divot berbentuk bujur yang amat besar mencecah saiz 15km hingga 30km, sungguhpun puncanya nampak berbeza.

Poket-poket bendalir hidroterma yang menguatkan kawasan-kawasan gunung berapi mungkin telah melepasi batu yang telah regang dan dibuat telap oleh gempa. Dua gempa bumi di zon benam Chile dalam 1906 dan 1960 telah disusuli letusan-letusan di zon gunung berapi selatan Andean dalam masa setahun kejadian-kejadian itu.

Bagaimanapun, tiada letusan-letusan besar dalam titik panas gunung berapi ini boleh dikaitkan dengan temblor 2010, kata kajian dipimpin oleh Matthew Pritchard dari Universiti Cornell di New York.

Takada berkata impak gempa 2011 tentang risiko gunung berapi terhadap Honshu adalah tak jelas.
Kajian-kajian itu, diterbitkan dalam jurnal Nature Geoscience, menggunakan data dari radar satelit yang memeta rupa bumi sebelum dan selepas gempa-gempa.

Sumber:
SkyNews

Photos credit to SkyNews.

Menarik dari Web-web Lain

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*