Bantah Wajib Dedah Identiti Sebenar

Kesan Buruk Dedah Identiti Sebenar di Blog & Portal
Diulas oleh Sang Setia 
www.zonbicara.com
 

Kini telah lebih dua minggu selepas pengumuman Perdana Menteri Malaysia tentang rancangan memperkenalkan “peraturan ketetapan sendiri”. Ia akan mewajibkan maklumat identiti sebenar (nama sebenar?) didedahkan di blog dan portal. Kononnya bagi menyedarkan penulis agar lebih bertanggungjawab pada penulisan mereka dan mengelak perpaduan masyarakat pelbagai agama dan bangsa rosak dek maklumat palsu/dakwaan fitnah yang berleluasa khasnya ketika PRU-13 lepas.

Mungkin para pemforum portal-portal seperti CariGold.com, HarimauMalaya.com, Mesra.net, dan Cari.com.my juga akan tertakluk bawah peraturan itu yang hanya menunggu masa wujud (jika tiada bantahan). Adakah nama-nama di akhbar-akhbar seperti “Awang Selamat” (Utusan Online) dan “Kunta Kinte” (BH Online) tak lagi dibenarkan terbit di Internet kecuali di akhbar cetak?

Siapa ‘anu’ vs Siapa ‘pseudonim’?
Sepanjang dua minggu lalu, agak hebat juga di Internet bercerita tentang pengharaman “pemblog tanpa nama” (anonymous blogger). Istilah “anonymous” ini jika diterjemahkan ke bahasa Melayu mungkin lebih sesuai dengan istilah “anu” – bermakna “orang (benda dan sebagainya) yang tidak disebut namanya”. Istilah “anu” bukan berasal daripada bahasa asing, tapi asli bahasa Melayu dan Austronesia. Ia juga wujud dalam kitab Sulalatus Salatin (Sejarah Melayu) yang disusun semula oleh Tun Sri Lanang pada 1612 Masihi berdasarkan teks asal yang dipercayai wujud sejak 1356 Masihi dengan nama Hikayat Melayu, sebelum datangnya Inggeris. Namun dalam konteks blog, ia sebenarnya terhad kepada para pengomen Blogspot yang dibenarkan oleh pemilik blog agar memberi komen tanpa sebarang nama iaitu cuma tertera sebagai “Anonymous” (Tanpa Nama).

Manakala bagi pemblog yang bernama, mereka sebenarnya terdiri daripada dua kategori, iaitu yang bernama sebenar (nama pertama atau penuh seperti Kad Pengenalan; disebut ‘orthonym’) dan yang memakai “pseudonim”. Istilah “pseudonim” ini sebenarnya kurang popular dalam bahasa Melayu. Biasanya kita hanya menyebut “nama samaran” tapi itu saja tak cukup menggambarkan tujuan dan matlamat sebenar ia dipilih. Pseudonim sebenarnya merangkum nama pentas (pelakon teater/penyanyi), nama skrin/layar (pelakon), nama pen (kolumnis akhbar/novelis/cerpenis/pemuisi), nama samaran, timang-timangan, nama pengguna (di web forum/game), dan gelar (raja atau maharaja; monarki). Dalam konteks blog, ramai pemblog Malaysia mengguna pseudonim termasuklah saya (Sang Setia).

Jika dikaitkan peraturan ini dengan penghapusan atau pengurangan fitnah “online” saya fikir, kita perlu juga fikirkan apa akan jadi pada keikhlasan “menegur” jika peraturan ini berjaya digubal dan dikuatkuasakan. Tegur dan fitnah ialah dua perkataan yang berbeza maknanya. Akankah kita melihat blog-blog yang ada pada masa depan hanya blog-blog yang bercerita yang sedap-sedap, untuk sedapkan hati individu/organisasi/kerajaan walaupun banyak kekurangan wujud yang perlu ditegur untuk pembaikan kualiti khidmat/produk? Tak. Tak wajar sekali terjadi. Sesetengah teguran wajar dilakukan di sebalik tabir (tanpa dikenali) kerana kadang-kadang kita mahu elak hubungan terjejas jika dilakukan berdepan.
Blog peribadi wajib dedah ID?
Ada juga saya meninjau-ninjau blog-blog berbahasa Malaysia dan komen-komen yang tertulis di Internet. Ada antara mereka tertanya-tanya apa akan terjadi pada pemblog yang bercerita tentang hal-hal peribadi. Ya, ini memang soalan yang tepat dan wajar ditanya. Tapi apa komen kerajaan Malaysia? Bagaimana pula mereka yang pemalu dan tak ingin dikenali di sekolah, kolej/universiti atau di pejabat (juga atas beberapa sebab lain)? Semua ini akan menjadi “deep impact” yang pasti menghentam emosi dan minda penulis terbabit. Jika tiada jalan lain, penyelesaian mudah ialah “tutup blog” dan “jangan terfikir lagi nak buka apa-apa blog”. Hilanglah keberanian bersuara dan blog yang sewajarnya melatih kita berkomunikasi dengan masyarakat, berkongsi suka dan duka atau masalah, di samping bagi menjadi iktibar, pengajaran atau sempadan kepada orang lain tanpa orang-orang terdekat mengenali kita, dan tanpa “si diceritakan” dikenali.

Kenal dulu sebab blog/forum dibuka & kesan buruk Peraturan Ketetapan-Sendiri
Kerajaan tak wajar terus memperkenalkan suatu peraturan baru tanpa tahu dulu apa sebab-sebab blog/forum dibuka dan kenapa mereka merahsiakan identiti sebenar (agar tak menuduh semua pemblog membuat fitnah). Bercakap tentang blog, sebenarnya banyak tujuan atau matlamat blog dibangunkan, antaranya:

  • Tulis kisah-kisah peribadi seperti diari atau jurnal diri termasuk penceritaan kisah cinta dan hubungan, kemasyarakatan, kejiranan dan sebagainya. Ada antara pemblog yang gemar mengguna pseudonim bagi mengelak diketawakan atau diketahui atau digosip oleh kawan-kawan sekolah/universiti atau rakan pejabat. Apa agaknya akan berlaku jika mereka ditahan oleh pihak berkuasa jika didapati tiada pendedahan identiti sebenar dibuat di blog peribadi itu? Saya pasti blog peribadi itu akan ditutup serta-merta. Jika peraturan itu baru diperkenalkan pasti ramai pemblog akan tutup atau biar begitu saja. Akhirnya lagi… hilanglah kebebasan bersuara di balik tabir.
  • Tulis pengalaman melawat tempat-tempat menarik di serata negara atau dunia untuk dikongsi dengan rakan-rakan sedia ada, baru atau pengikut (follower). Biasanya pemblog ini gemar menayang gambar-gambar percutian atau pelancongan mereka di blog sambil mengulas tempat-tempat menarik yang dikunjungi dan aktiviti mereka sepanjang percutian. Tentulah blog ini mudah dijejak identitinya tanpa perlu mengupah ramai pakar I.T. Isu fitnah mungkin takkan timbul di sini. Tapi isu maklumat palsu atau mungkin dimaksudkan ketepatan maklumat boleh saja wujud sedangkan akhbar-akhbar arus perdana juga tak terlepas menerbitkan beberapa kesilapan fakta.
  • Tulis puisi, novel atau cerpen. Juga apa yang penting ialah wujud penulis yang tak mengguna nama sebenar (cuma guna nama pen/pseudonim), pendek kata mereka ingin kekal tak dikenali agar ketenteraman diri dan keluarga tak terganggu oleh publisiti. Cuba kita lihat apa yang berlaku kepada J.K. Rowling apabila dia dan keluarganya selalu dikejar oleh paparazzi ke mana saja pergi hingga berasa amat terganggu hidupnya. Setiap apa dibuat mereka semuanya menjadi “public figure” atau tatapan umum.
  • Beri komen atau pandangan (teguran) membina terhadap isu-isu semasa (termasuk sosiopolitik). Adakah ini termasuk kategori “maklumat palsu” atau “fitnah”? Hal ini boleh saja bermaksud memberitahu kebaikan atau keburukan sesuatu dan mencadangkan pembaikan demi kebaikan individu, organisasi atau kerajaan. Jika diwajibkan nama sebenar, adakah akan kekal wujud golongan penegur atau pemberi pendapat yang benar-benar jujur dan ikhlas? Dalam hal berkaitan, bagaimana jika bos anda dapat cari anda di Internet dengan mudah sedangkan anda tak ingin diketahui bos? Adakah kerjaya anda akan selamat jika anda kerap berblog atau mungkin terpuji produk/khidmat pesaing terdekat syarikat ketika anda gemar berblog tentang produk/khidmat?
  • Beri kritikan kepada pencemar atau penjenayah. Pencemaran alam seperti sungai, tasik, dan laut kerap berlaku. Jenayah juga. Ini menyebabkan wujudnya golongan Pencinta Alam dan Anti-Jenayah di dunia bergiat dalam kempen anti pencemaran dan jenayah melalui blog. Bayangkan anda sebagai wartawan sama ada profesional atau amatur (pemblog), anda ke lokasi kejadian, kemudian mengambil gambar sungai yang tercemar dan menulis di blog tentang puncanya adalah dari sebuah kilang milik syarikat ABC-XYZ. Tak lama kemudian syarikat itu mula bertindak ke atas anda secara senyap. Tengok-tengok rumah anda disimbah cat merah, cermin kereta pecah dibaling batu, dan sepucuk surat ugutan. Bagaimana pula jika anda mengkritik ceti haram atau ‘ah long’ dan 2 – 3 hari kemudian datang samseng upahan membelasah anda di tempat terpencil. Adakah nyawa masih selamat jika blog kritikan anda itu mendedahkan rupa dan identiti anda? Jadi, sesetengah perkara pendedahnya wajar ditutup bagi mengelak mimpi buruk terjadi kepada diri mereka.
Mana privasi & keselamatan pemblog?

Privasi (kebersendirian) bermaksud “keadaan berjauhan tanpa yang lain-lain” dan “keadaan bersendirian tanpa gangguan”, menurut Kamus Inggeris-Melayu Dewan.  Kamus Oxford pula menjelaskannya “keadaan di mana seseorang tidak diperhati atau diganggu oleh orang-orang lain” dan “keadaan bebas daripada perhatian awam”. Manakala Kamus Merriam-Webster menerangkannya sebagai “keadaan berjauhan daripada kumpulan atau perhatian” dan “kebebasan daripada gangguan tanpa izin”.

Dengan itu, privasi ketika berblog boleh dikatakan sebagai keadaan ingin melindungi diri daripada perhatian dan gangguan oleh orang-orang lain, biasanya yang tak dikenali, daripada mengetahui identiti mereka (pemblog) atas sebab-sebab keselamatan. Maklumat-maklumat tertentu seperti nama penuh, alamat rumah, nombor kad pengenalan, nombor PIN kad bank, nombor kad kredit, dan nombor telefon adalah berisiko tinggi untuk didedah di blog. Andai kata Peraturan Ketetapan-Sendiri itu berkuatkuasa, ada yang tertanya-tanya apa maklumat identiti sebenar yang perlu didedah di blog mereka. Adakah nama sebenar yang dimaksudkan kerajaan atau lebih tepat ialah nama penuh seperti pada Kad Pengenalan? Jika ya, adakah privasi dan keselamatan mereka akan terjamin?

Nama sebenar dicuri orang

Sebelum peraturan itu diwujudkan, perlu difikir apa kesannya jika pemblog A guna nama pemblog B (orang lain/bukan namanya yang sebenar). Dapatkah dibuktikan itu ialah nama sebenarnya? Adakah mereka akan diwajibkan berdaftar dengan mana-mana agensi kerajaan hanya untuk membuktikan itu memang nama mereka & merekalah pemilik blog itu? Bagi saya itu adalah tak praktikal atau tak masuk akal langsung untuk mewajibkan pemblog berdaftar dengan sebuah agensi kerajaan. Di situ akan timbullah pelbagai kesukaran hanya untuk meluahkan pendapat, berkongsi cerita/pengalaman, berkongsi masalah peribadi (tapi ingin merahsiakan identiti), dan menulis puisi/cerpen/novel dengan “nama pen” (pseudonim). Sekali lagi orang-orang yang tak bersalah (tak fitnah/hina) akan dihukum kerajaan. Adakah nanti semua pemblog yang masih tersisa terus menulis blog dengan ikhlas dan jujur dalam memberi kritikan membina, pandangan, luahan hati dan sebagainya, walaupun ia tak menghina agama, bangsa, institusi raja, atau fitnah. Ini kerana kebanyakan orang tak suka kritikan walaupun betul atau wajar. Siapa yang suka dikritik, kan?

Memetik bantahan dalam akhbar
Beberapa laporan pendapat serta bantahan dalam akhbar dan blog-blog tempatan menyusul. Antaranya mStar Online (14 Jun 2013) dengan tajuk “Ramai Katakan Tidak Kepada Sekatan Tambahan Laman Media Sosial”. Apa yang mendapat perhatian saya ialah pendapat Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Datuk Mohamed Sharil Tarmizi yang berkata bahawa “isu yang lebih besar adalah mendidik pengguna Internet supaya mengawal diri sendiri”. Bahkan beliau mengakui “tidak mengenakan banyak undang-undang kerana mahu orang ramai melakukan kawalan pada diri mereka sendiri.”

mStar Online turut menyiarkan bantahan peguam paten teknologi dan I.T., Foong Cheng Leong yang percaya bahawa “undang-undang sedia ada sudah mencukupi”. Baginya, “sebarang cubaan untuk membuatkan pemilik blog tanpa nama atau pengguna media sosial untuk mendedahkan identiti sebenar mereka akan tidak mengikut Perlembagaan”. Dipetiknya pula “perintah Mahkamah Persekutuan yang menyatakan bahawa Perlembagaan memberikan hak kepada kebebasan peribadi (yang) juga termasuk hak persendirian atau privasi.”

Saya turut bersetuju dengan kata-kata peguam paten teknologi dan I.T. tersebut yang berbunyi “pemilik blog dan pengguna Internet yang didapati melakukan perbuatan menyalahi undang-undang sentiasa boleh didakwa di bawah undang-undang sedia ada.” Ditambahnya, Internet tempatan sering saja dikawal oleh Kanun Keseksaan, Akta Hasutan dan Akta Fitnah. Lantas, saya tertanya-tanya apa pula motif ingin menyekat kebebasan bersuara di sebalik tabir sedangkan sesiapa saja begitu mudah dijejak identitinya walaupun hanya bertopeng?

Cara sedia ada atasi fitnah & maklumat palsu terbukti berjaya

Bukankah sejak dulu hingga baru-baru ini para penghina institusi raja, penghina nabi/agama, dan pemfitnah senang saja dijejak walaupun ada antara mereka sebenarnya mengguna nama samaran dalam blog-blog, dan Facebook. 10 Jun lepas, BH Online lapor bahawa dua individu yang menghina nabi di Facebook telah berjaya dikenal pasti, dan kemudian menyusul pula pada 16 Jun lepas, dalam akhbar sama yang lapor pula berita bertajuk “Suspek kelima hina Seri Paduka tampil”. Ternyata, walau apa pun nama digunakan untuk menyamar, tiada seorang akan terlepas atau gagal dikesan jika membuat penghinaan atau fitnah terhadap sesiapa pun dalam dunia teknologi canggih kini. Banyak cara boleh digunakan untuk menjejak lokasi sebenar pemfitnah dan penghina di blog, portal-portal bahkan rangkaian sosial seperti Facebook dan Twitter.

Bahkan ketika PRU-13 lepas, dua orang pemblog politik yang terkenal dengan nama samaran Milo Suam dan Papa Gomo juga telah berjaya dikesan dan ditahan setelah beberapa laporan polis dibuat pihak-pihak tertentu. Diyakini, seseorang dikesan berdasarkan alamat IP dan kerjasama dengan pihak pendaftar atau “registry” domain, penyedia hosting, platform berblog (Blogspot, WordPress), penyedia media sosial seperti Facebook, Twitter bahkan penyedia khidmat iklan Internet (Google Adsense, Nuffnang). Jadi, kalau nak menulis blog (komen dll.) harus sentiasa bertanggungjawab, tak memfitnah atau menghina individu, agama, bangsa, bahasa, negara, dan institusi raja negara kerana kita sentiasa diperhati serta mudah dijejak oleh pakar-pakar I.T. khasnya.

Dengan teknologi canggih yang berada di sekitar kita kini, amat mudah menjejak identiti pemilik laman web, pemblog, pengulas (pemberi komen), atau pengguna media sosial yang identitinya dirahsiakan. Jadi, tiada lagi alasan untuk menyekat kebebasan mereka dengan mewajibkan pendedahan maklumat identiti sebenar mereka kerana polis, SKMM, malah Kementerian Komunikasi & Multimedia turut begitu genius menjejak maklumat peribadi sebenar para pengguna terbabit dengan hanya sepetik jari walau mereka hanya bernama samaran atau tak bernama (anonymous). Semuanya boleh saja melalui pakar atau genius I.T. yang diupah.

Jika anda sebagai peniaga Internet yang mengguna blog sebagai kedai “online” tentulah “Peraturan Ketetapan-Sendiri” itu terpakai pada anda. Pendek kata, memang wajiblah jika anda ingin dapat kepercayaan bakal pembeli produk anda. Nama peniaga (yang sebenar), nama perniagaan/syarikat (termasuk no. pendaftaran SSM) dan alamat perniagaan wajiblah disertakan sekali, barulah orang akan percaya pada perniagaan yang anda jalankan dan produk pun mudah terjual (jika ada permintaan).

Namun begitu, Peraturan Ketetapan-Sendiri yang ingin “dipaksa” kepada para pemblog dan portal tidak harus diperkenalkan. Ia bukan saja melanggar hak privasi dan kebebasan bersuara bahkan boleh mengancam keselamatan/ketenteraman diri mereka. Jika mahu nyawa mereka selamat, mungkin lebih baik untuk tidak mengkritik “ah long”, menghentam para pencemar alam dan lain-lain. Ulasan kekurangan pada sesuatu produk dan khidmat mungkin harus dihindarkan agar tiada ancaman atau dendam menyusul. Kita tak boleh lagi mengkritik kenaikan tambang bas XYZ sebagai mahal atau “cekik darah”, silap gaya kita pula dikejar samseng dan luka parah. Maka hasilnya tiadalah pembaikan kualiti produk dan khidmat.

Kita tak perlu risau jika dikesan oleh pihak berkuasa semasa mengguna nama samaran (jika tak buat jenayah), tapi apa yang kita amat risaukan ialah maklumat identiti sebenar yang didedah di blog boleh disalah guna oleh orang-orang tak dikenali jika peraturan itu dikuatkuasa. Tidaklah semua orang mempunyai kuasa/kebenaran untuk mendapat maklumat identiti sebenar daripada Blogspot, WordPress, Google Adsense, atau Nuffnang. Juga tidak semua orang pakar mendapat IP komputer dan lokasinya untuk menjejak di mana seseorang tinggal. Jadi, sudah tentu para pelawat web biasa pastinya sukar sedikit menjejak pengguna pseudonim dikehendaki untuk melanggar privasi pemblog terbabit yang ingin ‘low profile’ atau kekal di belakang tabir tanpa publisiti dan gangguan

Mana taknya, kalau mereka (pemblog) mendedahkan sendiri nama mereka dan/atau maklumat peribadi lain sudah pasti banyak isu keselamatan dan privasi harus mereka risaukan terutamanya kepada orang-orang asing. Keadaan ingin ‘low profile’ di blog atau menjauhi publisiti serta tak ingin diketahui rakan-rakan, majikan/bos termasuk hanya ingin mengguna “nama pen” (penulis sastera/kreatif) atau nama pentas/skrin (pelakon/penyanyi) haruslah diambil kira oleh kerajaan. Juga, jangan hanya segelintir orang buat jahat semuanya dihukum sekali. Lagipun, bukankah teknologi terlalu canggih untuk mengesan si penjenayah siber? Dalam hal ini, mungkin kita patut belajar daripada CIA dan FBI Amerika Syarikat sambil memakai teknologi-teknologi dari Jepun.

Berita-berita tangkapan demi tangkapan para pemblog dan para pengguna rangkaian sosial Facebook yang menghina agama, bangsa dan institusi raja menunjukkan betapa tidak perlunya mereka (pemblog) mendedahkan maklumat identiti sebenar mereka terlebih dahulu kerana mereka tertangkap juga akhirnya. Dengan hanya nama samaran, tetap takkan mudah terlepas daripada undang-undang dan hukuman yang menunggu jika sabit kesalahan. Apatah lagi terdapat banyak cara untuk membuktikan mereka terbabit dalam kesalahan itu jika benar mereka berbuat salah di sisi undang-undang dan moral.

Kerajaan perlu fahami pemblog

Apa pun alasan, kerajaan wajar mengkaji kenapa para pemblog enggan dikenali dengan nama sebenar terlebih dahulu sebelum membuat apa-apa keputusan termasuk memahami kewajaran mereka menulis dengan “pseudonim” (nama samaran, nama pentas, nama pen, dll.). Bahkan kerajaan perlu memahami sebab-sebab mereka menulis blog. Adakah sebab luah perasaan, kritik pencemaran, isi masa, jana wang, ulas atau kongsi aktiviti hari-hari, kongsi hobi, kongsi ilmu? Dan yang paling penting ialah apa kesan-kesan buruk akan terjadi ke atas pemblog yang ingin “low profile” (tak mahu dikenali), yang pemalu tapi ingin bersuara, atau yang takut hilangnya hak privasi dan perlindungan daripada orang yang tak dikenali. 

Blog iklan mudah dijejak identiti

Bagi blog yang menyiarkan iklan, tidak wajar Peraturan Ketetapan-Sendiri diwajibkan kepada mereka. Ini kerana maklumat identiti sebenar mereka sudah didedahkan kepada penyedia khidmat iklan seperti Google Adsense, Nuffnang, Innity, atau lain-lain bagi memudahkan cek atau wang diberi kepada mereka. Lagipun, tentu saja mereka sentiasa berhati-hati agar tidak memfitnah atau menghina mana-mana individu, bangsa, agama atau institusi negara dan raja kerana kerajaan Malaysia hanya perlu meminta maklumat pemblog daripada penyedia khidmat iklan tersebut.

Akhir kata, saya percaya bahawa kerajaan tidak harus risau lagi berkenaan blog-blog fitnah atau berunsur hasutan yang tak mengguna nama sebenar. Hal ini kerana selama ini kebanyakan pemblog yang memfitnah atau menghasut mahupun menghina institusi raja dan negara sudah pun ditahan dan dibicarakan. Kita tak mahu para pemblog yang baik turut terhukum sama dengan pengenalan pewajiban pendedahan maklumat identiti sebenar. Juga jangan sampai privasi dan keselamatan nyawa mereka turut terjejas kerana suatu peraturan baru diperkenalkan mungkin tiada kajian rapi.

Sekian.

Sang Setia di ZonBicara.com 

Menarik dari Web-web Lain

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*