Komet baru terang akan menyinar malam 2013?

 Gambar oleh: Institute for Astronomy / University of Hawaii / PANSTARRS
 Penemuan imej komet baru ditemui C/2011 L4 (PANSTARRS), diambil oleh teleskop Hawaii’s PANSTARRS 1 Hawaii.

Okey, hari ni ada berita menarik yang ZonBicara.com ingin kongsikan bersama para peminat astronomi atau kajibintang.

Berita tersebut adalah tentang kewujudan sebuah komet baru yang terang dan jelas yang dikhabarkan akan muncul menyinar langit malam Hemisfera Utara, kira-kira lagi 1 tahun, pada 2013.Ia akan akhirnya bersinar seterang bintang-bintang terterang dalam langit malam, namun mungkin akan pudar dibandingkan dengan planet Zuhrah (Venus) yang terang.

Nama komet itu ialah PANSTARRS, berasal daripada nama teleskop yang digunakan oleh sekumpulan pakar yang menemuinya yang terdiri daripada sejumlah besar penemu, saintis komputer, dan ahli astronomi. Ia merupakan singkatan “Panoramic Survey Telescope And Rapid Response System” dengan prototaip 1.8-meter.

Nak tahu bila agaknya mereka menemui Komet PANSTARRS tu?

Komet tersebut mulanya difotograf pada 6 Jun 2011 dan disahkan hari berikutnya. Bagaimanapun, komet itu telah diketahui terakam hampir 2 minggu sebelumnya, iaitu pada 24 Mei 2011 dari Balai Cerap Mount Lemmon Arizona.

Semasa ia ditemui dalam buruj Libra, Komet PANSTARRS ialah objek bermagnitud ke-19 — amat samar hingga hanya teleskop-teleskop dengan pengesan-pengesan elektronik peka boleh mencerap objek-objek yang jauhnya 759 juta batu (1.2 bilion km) dari matahari.

Ahli-ahli astronomi mengukur kecerahan (terangnya) objek-objek di angkasa menggunakan skala songsang (reverse scale) yang bermakna lebih tinggi magnitud objek itu, lebih kabur ia muncul pada para pencerap. Komet itu terlalu jauh hingga mulanya terdapat kesukaran memberikan tarikh tepat bila ia akan tiba di perihelion – iaitu titik terdekatnya ke matahari. Anggaran-anggaran awal diberikan untuk kemunculannya adalah dari awal Februari 2013 hingga tengah April 2013.

Untuk makluman, Malaysia terletak dalam kawasan Hemisfera Utara. Namun bagi negara-negara yang tidak termasuk dalam kawasan ini seperti Indonesia, Timor Timur (East Timor), Australia dan lain-lain mungkin boleh merancang percutian ke negara-negara terdekat atau terjauh (seperti Eropah, Amerika Utara, Rusia, China, Korea, Jepun) tapi yang masih berada dalam Hemisfera Utara untuk melihat komet tersebut menyinar malam anda.

Pastikan anda tahu dulu hari-hari yang dijangka dapat menyaksikan komet tersebut di langit malam sebelum anda membeli tiket penerbangan.

Menarik dari Web-web Lain

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*