Bengkel Cermin Kuno 2000 Tahun Jumpa di China

Bengkel Cemin Kuno yang baru ditemui di Shandong China-Gambar: Xinhua-23 Apr 2013
Semalam, 24 April 2013, di Jinan, ahli-ahli arkeologi mengumumkan penemuan bengkel cermin gangsa yang pertama seumpamanya di China, berusia 2,000 tahun yang telah digali di Wilayah Shandong.
Bai Yunxiang, Timbalan Pengarah Institut Arkeologi Akademi China Sains-Sains Sosial, memberitahu terdapat lebih daripada 100 acuan batu, termasuk lubang-lubang peleburan, perigi-perigi dan paip-paip bagas telah dibongkar di tapak sebuah kampung dekat Kota Zibo.

Beliau juga percaya bahawa bengkel itu telah aktif dalam zaman awal Dinasti Han (202 SM – 220 M), apabila cermin-cermin gangsa yang pernah mahal telah beransur-ansur menjadi objek-objek rumah.
Cermin-cermin itu dibuat seluruhnya daripada gangsa dengan pantulannya diberi oleh logam.
Ahli arkeologi itu menambah bahawa artifak-artifak itu mewakili fesyen-fesyen cermin dalam dinasti itu, termasuk sebuah acuan dengan corak-corak menggabungkan “panchi”, raksasa berbentuk-naga yang biasanya digunakan dalam hiasan cermin pada permulaan era dan yang lain dengan satu bentuk rumput-daun yang telah menjadi terkenal dalam Dinasti Han awal.
Ditemui dalam 2011, ia dipercayai bahawa bengkel itu membentuk bahagian “zon industri” kota kuno Linzi, yang bangkit sebagai sebuah hab komersial dari Dinasti Zhou Timur (770 SM – 221 SM). Syiling dan bengkel-bengkel perkakas besi telah juga ditemui dalam kawasan itu.

Lagi gambar di tapak bengkel cermin kuno Wilayah Shandong China: 

Para pekerja arkeologi bekerja di tapak bengkel kuno baru ditemui di Zibo, Wilayah Shandong China timur. Gambar: Xinhua  – 23 April 2013. 
 Serpihan tembikar di sebuah tapak bengkel kuno yang baru ditemui, di Zibo, Wilayah Shandong China timur.  Gambar: Xinhua –23 April 2013.

Sumber: Xinhua

Menarik dari Web-web Lain

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*