Cermin mata canggih/futuristik Google (Project Glass)…akan datang!!

Pernah tak kita bayangkan suatu hari nanti kita akan dapat melihat dunia dan melakukan pelbagai aktiviti Internet serta komunikasi dengan hanya sebuah cermin mata? Semuanya tak mustahil kan sekiranya kita bijak menggunakan akal dan kemahiran kita! Tapi, suatu masa nanti semuanya boleh dengan “kanta realiti-luasan” (augmented-reality glasses) dalam Project Glass!

Rabu semalam, Google, sebuah syarikat “gergasi” teknologi tinggi telah berkongsi wawasannya dengan komuniti Google Plus tentang sebuah projek mereka yang diberi nama “Project Glass”. ZonBicara.com pasti anda ingin tahu dengan lebih lanjut lagi tentang Project Glass yang sedang dalam kajian dan pembangunan oleh Google ini.

Google memberitahu bahawa sekumpulan pekerja dari makmal Google[x] telah memulakan Project Glass tersebut bagi membina teknologi yang dimaksudkan – teknologi yang membantu anda meneroka dan berkongsi dunia anda dengan sesiapa jua dengan satu alat canggih berInternet.

Katanya lagi, mereka memaparkan maklumat dan idea tentang projek ini kepada umum untuk memulakan perbualan dan belajar daripada input anda yang bernilai bagi mereka. Dengan itu mereka juga memaparkan gambar-gambar reka bentuk Project Glass di laman Google Plus mereka kepada anda untuk menunjukkan bagaimana teknologi itu kelihatan dan mampu memberi banyak manfaat kepada semua pengguna pada masa depan .  

Dalam masa sama, Google menyertakan sekali sebuah video yang dapat menjelaskan lagi dengan lebih tepat idea yang dihasilkan mereka itu. Paparan dalam video yang dikeluarkan Google Rabu semalam menunjukkan pelbagai kegunaan dan fungsi dimiliki Project Glass, antaranya termasuklah berkomunikasi dengan rakan-rakan, menulis/menghantar mesej, menerima amaran tren ditunda, melihat peta-peta (jalan, kedai buku), mendapatkan maklumat, membeli tiket, dan menangkap gambar-gambar diminati di sekitar kemudian dikongsi di “Circle” Google Plus. Video tersebut diakhiri dengan penggunanya berhubung dengan teman wanitanya sambil menontonnya bermain “ukulele” yang baru saja dipelajarinya.

Untuk makluman anda, New York Times pernah melaporkan bahawa harga bagi sebuah cermin mata canggih Google ini dijangka antara US$250 hingga US$600. Namun begitu, ia cuma anggaran semata
-mata kerana cermin mata itu masih berada dalam status “prototaip” (peringkat awal).

P/S: Kanta atau cermin mata realiti-luasan Google ini diyakini oleh Google akan dapat direalisasikan kurang daripada 10 tahun – itulah polisi dan cara kerja Google yang tak mahu ia hanya satu mimpi tanpa menjadikannya kenyataan dalam masa terdekat.

    

Di bawah ini ialah video tentang Project Glass itu. Saksikanlah bagaimana ia kelihatan dan berfungsi…

Gambar-gambar lain dari Google Plus:

Sumber:   
Google Plus

Menarik dari Web-web Lain

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*