Filem seram Malaysia akan ditayang di Indonesia?

Sebuah filem seram Malaysia yang pernah ditayang di pawagam-pawagam Malaysia pada tahun 2004 bakal disiarkan di stesen televisyen berbayar di Indonesia. Filem seram yang dimaksudkan itu ialah Pontianak Harum Sundal Malam (PHSM) yang akan ke udara di saluran Thrill menerusi slot Asian Fear Fest selama 2 hari berturut-turut iaitu pada 26 dan 27 Oktober, jam 8 p.m. WIB.

Selain Indonesia,  PHSM turut akan disiarkan di Hong Kong, Singapura, Filipina, dan Thailand melalui saluran berbayar yang sama. Namun begitu, apa yang menarik perhatian ZonBicara.com ialah judul filem PHSM telah diubah ke dalam bahasa Inggeris iaitu Fragrant Night Vampire. Melalui laman web Celestial Tiger, slot Asian Fear Fest berkenaan akan menayangkan kedua-dua filem pertama dan sekuel PHSM.

Walaupun sudah agak lama ia keluar di pawagam-pawagam Malaysia, PHSM masih lagi dapat memikat hati saluran Thrill untuk membeli hak penyiaran filem berkenaan bagi disiarkan ke negara-negara yang mendapat liputan saluran terbabit. Unsur-unsur keseraman yang ada pada PHSM mungkin telah menarik perhatian saluran berbayar itu selain rekod kutipan box office di Malaysia yang pernah dicatatnya hingga mencapai RM 3.2 juta pada tahun 2004. Tambahan pula ia pernah mendapat banyak penghargaan atau anugerah di peringkat negara dan antarabangsa.

Antara anugerah yang pernah diterima oleh Pontianak Harum Sundal Malam (Fragrant Night Vampire) di peringkat negara dan antarabangsa:

  1. Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik – Rosyam Nor (Festival Film Malaysia 17, 2004)
  2. Penyunting Terbaik (FFM 17)
  3. Sinematografi Terbaik (Estepona International Film Festival of Fantasy and Terror 2004)
  4.  Pelakon Wanita Terbaik – Maya Karin di (Festival Filem Asia Pasifik 2004)

Filem ini turut mendapat pengiktirafan sekali lagi dalam Festival Filem Malaysia 2006 melalui sekuelnya, Pontianak Harum Sundal Malam 2 dengan mendapat 3  anugerah dan 12 pencalonan.
  
3 anugerah yang dimenangi pada tahun 2006 untuk PHSM 2 di FFM 19

  1. Pengarah Terbaik –  Shuhaimi Baba
  2. Penataan Seni Terbaik –  Kamarul Nizam/Aida Fitri Buyung
  3. Lagu Tema Asal Terbaik – Ku Seru

Nota: Saluran Thrill dimiliki oleh syarikat multinasional Celestial Tiger Entertainment (CTE) yang berpangkalan di Hong Kong. CTE turut memiliki saluran KixHD yang kini berada bawah pakej langganan Astro.

Menarik dari Web-web Lain

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*