Misteri Paus Paruh ditemui 2010 di New Zealand kini terhurai!

Paus Paruh Bergigi-sodok

Dalam Disember 2010, sepasang paus paruh ditemui terdampar di pantai Opape (Opape Beach) yang terletak di Teluk Plenty (Bay of Plenty), New Zealand. Kedua-dua mamalia yang terdampar itu merupakan ibu dan bayi paus paruh (beaked whale) dan spesies berkenaan ialah yang terjarang ditemui di dunia.

Para saintis ketika itu telah mengenal pasti kedua-duanya sebagai ‘paus paruh Gray‘ (Gray’s beaked whale) namun analisis genetik (DNA) oleh para saintis Universiti Auckland yang dikeluarkan dalam jurnal Current Biology pada 6 Nov. 2012 semalam telah menafikan dakwaan tersebut.

Rupa-rupanya paus yang ditemui terdampar di New Zealand dalam Disember 2010 sebelum ini adalah dari spesies ‘paus paruh bergigi-sodok‘ (spade-toothed beaked whale). Melalui analisis DNA itu, dua ekor paus berkenaan, salah satunya terbesar dengan panjangnya 5 meter, disahkan sebagai paus-paus paruh bergigi-sodok (spade-toothed beaked whales) lengkap yang pernah dijumpai di dunia.

Sebelum ini, hanya tiga paus paruh bergigi-sodok ditemui di Chatham Islands dan luar pesisir Chile sejak 1872, tapi semua haiwan mamalia laut itu hanya ditemui dalam keadaan serpihan-serpihan tulang. Lantas ia hanya tinggal sebagai misteri dan tiada siapa tahu bagaimana spesies tersebut kelihatan hinggalah kajian DNA dijalankan dan seterusnya dibongkar oleh para saintis di Universiti Auckland, New Zealand itu dalam jurnal berkenaan.

Kajian itu dijalankan dengan membandingkan sampel-sampel daripada dua paus paruh 2010 itu (yang disimpan oleh Jabatan Pemuliharaan) dengan sampel-sampel serpihan tulang penemuan spesies sama sebelumnya. Pengkaji dan saintis di Universiti Auckland, Kirsten Thompson menjelaskan kepada wartawan AAP bahawa paus bergigi-sodok itu dikatakan terjarang kerana hanya terdapat 4 rekod penemuan yang disimpan setakat ini.

Sebelum kajian ini, ramai saintis tak pasti sama ada spesies ini masih wujud atau telah pupus. Malah menurut ketua saintis, Rochelle Constantine, penemuan ini menunjukkan betapa kecilnya pengetahuan para saintis tentang kepelbagaian-bio (biodiversiti) lautan.

Untuk pengetahuan anda, paus paruh bergigi-sodok ini dilaporkan memiliki perut putih dengan kaki-kaki sirip gelap dan paruhnya adalah jauh lebih gelap daripada paus-paus paruh Gray. Sungguhpun kurangnya pengetahuan tentang spesies ini, para saintis percaya bahawa spesies ini hidup di laut dalam berdasarkan jarangnya mereka dilihat oleh manusia.

Menarik dari Web-web Lain

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*