Bagaimana tamadun Maya berakhir?

Mungkinkah perubahan iklim ialah punca berakhirnya tamadun Maya kuno?

Berdasarkan jumpaan-jumpaan diterbitkan dalam jurnal Science keluaran November, ahli-ahli antropologi telah mendapat bukti bagi menyokong idea bahawa corak-corak cuaca terpinda secara radikal telah membawa kemarau berpanjangan yang menyebabkan merosotnya produktiviti pertanian hingga akhirnya mencipta perpecahan sosial dan keruntuhan politik.

Para saintis menyifatkan pindaan itu terhasil daripada kesan-kesan gabungan siri peristiwa El Nino dan beberapa perubahan dalam angin-angin khatulistiwa timur laut dan tenggara yang dikenal sebagai zon pertemuan antara- tropika atau intertropical convergence zone. 

Penemuan itu hasil daripada sepasukan penyelidik antarabangsa yang bekerjasama mengkaji stalagmit-stalagmit di dalam gua-gua. Mereka termasuklah dari A.S., Belize, Switzerland, dan Jerman yang diketuai oleh ahli antropologi Douglas Kennett dari Universiti Negeri Pennsylvania (Penn State).

Untuk pengetahuan, hujan yang terserap ke dalam tanah akan meresap masuk ke gua-gua dan bergabung menjadi batu kapur basah yang mana corak-corak titisan menyebabkan stalagmit-stalagmit terbentuk. Isotop-isotop oksigen yang dijumpai dalam hujan itu boleh memberi para saintis pembayang tentang bagaimana basahnya rantau itu pada satu titik tertentu dalam sejarah.

Pasukan Kennett telah memfokus sebuah gua di hutan Belize yang letaknya dekat 4 tapak Maya yang penting. Sebuah stalagmit 22 inci dari dalam gua itu telah diambil dan dengan menggunakan rekod kimia, mereka berjaya mengesan terdapatnya kemarau-kemarau berdekad-dekad kekal antara tahun 200 ke 1100 S.M.

Tarikh-tarikh itu kebetulan dengan tempoh-tempoh pergolakan dan kesukaran dalam sejarah Maya. Semasa tempoh-tempoh kering tersebut, terdapat perang-perang yang terkenal dengan budaya-budaya berjuang untuk sumber-sumber dan pembubaran badan-badan politik. 

Kemarau paling teruk adalah dari 1020 ke 1100 M. yang kebetulan dengan penamat budaya Maya sendiri seperti yang diterima oleh masyarakat Maya sendiri. Kennett juga menambah bahawa tempoh-tempoh hujan yang hebat adalah segaris zaman-zaman yang mana budaya Maya berkembang maju dari 450 ke 660 S.M. dan percambahan kota-kota teragung mereka. 

Bagaimanapun para saintis memberi amaran perkara ini tidak wajar dilihat sebagai bukti menentang perubahan iklim buatan manusia kerana kemarau-kemarau Maya berlaku berabad-abad lalu dan turun-naik iklim moden nampaknya sedang berlaku pada satu haluan yang lebih pantas.


Sumber:
Daily Mail

Menarik dari Web-web Lain

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*