iPad akan kalah pada Android, tahun depan


iPad Mini
(Kredit: Apple)Seorang penganalisis projek di sebuah kumpulan perunding gabungan dan pengambilalihan Finvista Advisors, Sameer Singh meramal iPad akan hilang dominasi pasaran kepada Android tahun depan apabila tablet-tablet Android akan mengambil alih iPad dalam syer pasaran menjelang pertengahan 2013, seperti dilapor di laman web Cnet semalam.

Walaupun Apple telah menjuarai pasaran tablet beberapa tahun lalu, kini syer pasaran tablet iPad keluaran Apple dilapor kian menjunam dari tahun ke tahun bermula dengan 87 % pada suku ke-3 2010 dan terbaru 50.4 % pada suku ke-3 tahun ini berdasarkan statistik IDC.

Beliau memberitahu bahawa trend berkenaan akan berterusan dengan tablet-tablet Android yang dimiliki secara kolektif mengatasi tablet-tablet iPad pada separuh pertama tahun depan. Selain itu, berdasarkan jumpaannya pada trend tersebut, pertumbuhan hantaran-hantaran tablet Android telah mendahului iPad dalam enam daripada lapan suku tahun terakhir.

Mulanya kadar hantaran-hantaran iPad dijangka meningkat sebanyak 10 % ke 15 % untuk suku terakhir berdasarkan siri keputusan lalu, namun jangkaan tersebut telah meleset apabila ia jatuh sebanyak 18 %.

Penganalisis itu menambah, hantaran-hantaran tablet Android telah tumbuh dari suku pertama ke suku ke-3 dan akan terus meningkat pada tahun depan apabila lebih ramai penjual Android  mengambil isyarat daripada Amazon Kindle yang dijual dengan kos rendah.

Singh juga berkata, “Para pengeluar peralatan asli (OEM) telab belajar daripada model Amazon bahawa kepelbagaian harga akan bantu mengembangkan pasaran dan mengambil syer daripada iPad hingga telah menyebabkan pertumbuhan jauh lebih luas, yang bukan saja kukuh, tapi harus menyebabkan satu peningkatan jualan mendadak sepanjang 3 ke 4 suku. “

Bagaimanapun beliau berharap kedua-dua iPad dan Android akan dapat mencapai pertumbuhan kukuh dalam bilangan jualan tablet-tablet pada tahun ini dan berikutnya. Ketika ditanya tentang tablet-tablet Windows 8 dan RT, Singh terus mengetepikan kedua-duanya dengan menjangka kedua-duanya hanya memiliki impak kecil ke atas pasaran tablet.

Beliau juga menjelaskan bahawa jualan-jualan Surface RT bermula dengan lembab dan para OEM telah hilang minat terhadap platform Windows RT. Keadaan ini cuma meninggalkan tablet-tablet Windows 8 berasas x86 yang berharga tinggi untuk bersaing dengan Apple dan Android.

Sumber: Cnet

Menarik dari Web-web Lain

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*