Terbaru – BlackBerry 10 akan dilancar pada 30 Jan di AS

BlackBerry 10
(kredit: gizmag.com)

Menurut Money.cnn.com, syarikat Research In Motion (RIM) yang berpangkalan di Kanada telah mengumumkan tarikh pelancaran BlackBerry 10, versi fon pintar (smartphone) terkini keluarannya pada Isnin lepas. Pelancaran itu akan berlangsung pada 30 Januari 2013 setelah setahun fon pintar dan perisian (software) generasi barunya dikritik agar dipasarkan segera.

Dalam acara-acara pelancaran yang akan dibuat di seluruh dunia, dua model fon pintar BlackBerry 10 daripada model-model lain masa depannya akan dibongkar. RIM akan turut menjelaskan harga untuk beberapa peranti (device) itu, termasuk kebolehsediaan dan perincian lain tentang perisian itu.

Dengan pengumuman tarikh pelancaran itu, saham-saham RIM telah melonjak lebih daripada 4% semasa dagangan awal. Ini mungkin disebabkan para pelabur melihatnya sebagai satu berita baik yang tak harus dilepas.

Pada mulanya RIM telah berjanji untuk melancarkan peranti-peranti BlackBerry 10 baru itu pada awal 2012 namun menunda ke akhir tahun 2012 dan akhirnya diumumkan secara muktamad bahawa ia akan dilancarkan pada awal 2013, tahun depan.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Thorsten Heins, pada Isnin lepas, menanti BlackBerry 10 ialah satu keputusan yang amat berbaloi. Ini kerana para pelanggan akan mendapat ciri-ciri inovatif yang sedang disiapkan sepasukan pekerja RIM yang sedang bekerja tanpa kenal penat lelah. Selain itu, beliau yakin para pelanggan akan mempunyai pengalaman terbaik dengan BlackBerry 10.

Minggu lepas platform BlackBerry 10 telah disahkan untuk diguna oleh agensi-agensi kerajaan di Amerika Syarikat yang masih menjadi kubu kuat BlackBerry RIM. Kerajaan sana akan membenarkan semua agensinya mengguna BlackBerry 10 sebaik saja ia dipasarkan. Menurut RIM, itu ialah kali pertama produk-produk BlackBerry disahkan sebelum dilancarkan. Awal bulan ini, RIM juga telah mengumumkan BlackBerry 10 telah dihantar ke lebih daripada 50 kapal angkut ke seluruh dunia untuk diuji.

BlackBerry 10 akan bersaing dengan Apple dan Google, pesaing terdekatnya dengan menonjolkan perisian dan fon pintar baru itu. Ia akan berfungsi sebagai peranti lebih kecil dengan ciri-ciri sebuah kamera yang lebih baik, sebuah pelayar Web moden dan integrasi rangkaian sosial. Perisiannya akan membenarkan pelanggan mengakses e-mel dengan satu leret/swipe dari mana-mana app, dan akan secara automatik beralih antara mod-mod peribadi dan korporat.

Jelas, tundaan demi tundaan pelancaran BlackBerry 10 telah mencalar jenama itu. Namun mereka masih ada sekumpulan pembangun yang ghairah ketika kebanyakan perisian bergerak (mobile software) baru sedang dibuat untuk sistem-sistem operasi iPhone Apple atau Android Google. BlackBerry 10 akan menjalankan app-app Android, tapi RIM berharap lebih banyak syarikat akan mahu membangunkan perisian yang memanfaat beberapa spesifikasi tertentu BlackBerry 10.

Menurut Money.cnn.com lagi, para pelanggan korporat semakin sudi membenarkan para pekerja bekerja dengan telefon-telefon pilihan mereka, iaitu satu fenomena dikenal sebagai Bawa Peranti Sendiri. Apabila Apple, Google dan Microsoft berjaya mencipta siri kemampuan sekuriti dan penghantaran e-mel yang hampir sama dengan BlackBerry terdahulu, jabatan-jabatan IT korporat telah mula membuka pintu-pintu larangannya.

Agensi-agensi kerajaan telah pun menjauhi BlackBerry dan beralih kepada Apple. Sejak RIM telah terlalu lewat dalam membawa peranti-peranti kompetitif dan perisian ke pasaran, para pengguna telah terbang beramai-ramai ke Apple, Samsung dan jenama-jenama lain juga.

Ringkasan ciri-ciri BlackBerry 10:

 1. – peranti lebih kecil
 2. – kamera yang lebih baik
 3. – pelayar Web moden
 4. – integrasi rangkaian sosial.
 5. – akses e-mel dengan satu leret/swipe dari mana-mana app
 6. – automatik beralih antara mod-mod peribadi dan korporat

Video Demo BlackBerry 10: 

  Sumber:
  Money.cnn.com

  Menarik dari Web-web Lain

  Be the first to comment

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.


  *