Tonton kiamat Maya terus & online di Internet

ZeeNews, sebuah web berita mengajak para pemercaya malapetaka 21 Disember 2012 menyaksikan sendiri langit secara “online” atau terus di lokasi bagi melihat tanda-tanda akan berlakunya kiamat, sungguhpun pihak Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Kebangsaan AS (NASA) dan pihak-pihak tertentu telah menafikan kepercayaan teori itu.

Menurut web tersebut, berikut ialah program-program yang akan diadakan dan lokasi untuk mereka yang ingin melihat tanda-tanda akan berlakunya kiamat:

1. Dari Kepulauan Canary di luar pantai Afrika ke Balai-balai Cerap Prescott di Arizona, Kamera Angkasa Slooh (Slooh Space Camera) akan menyiarkan beberapa siri siaran cakerawala langsung untuk membenarkan orang awam menonton aktiviti suria semasa ia berlaku, kata syarikat itu dalam satu pernyataan.

“Berbanding dengan hanya mengetepikan banyak senario kiamat dungu yang kini telah didengar oleh hampir semua orang di dunia, dan yang telah dilapor terhasilnya panik di Rusia, Slooh akan ambil sikap “jom kita lihat sendiri”, kata kolumnis Astronomy Magazine Bob Berman, yang akan menghos sebahagian siaran atas-talian.

Daripada ribut-ribut suria gergasi kepada planet-planet berlaga, Kamera Angkasa Slooh akan hos beberapa siri pertunjukan web, setiap satu memfokus senario berbeza tentang bagaimana kiamat mungkin berlaku. Berman menambah bahawa “Slooh” akan mencerap planet-planet dan satah gerhana bagi melihat apa-apa yang luar biasa. Tindakan itu dikatakan bebas daripada mana-mana agensi kerajaan agar mendapat kepercayaan orang ramai yang yakin kerajaan sedang menyorokkan sesuatu.

2.  Kolam Pete (Pete’s Pond), sebuah lubang air di Mashatu Game Reserve, Botswana, Afrika  memiliki sebuah ‘kamera liar’ di mana anda boleh menonton satu siaran langsung singa-singa, warthog (babi liar Afrika), dan malapetaka itu jika ia berlaku pada 21 Disember. Dengan sebuah kamera dilengkapi mikrofon dan beberapa ‘floodlight’ yang menyala secara automatik pada malam, pemercaya kiamat boleh memantau kolam itu untuk mana-mana tanda maut dan kehancuran.

3. Ketika para penduduk New York sedang bersedia untuk kiamat dengan seorang hos selebriti  mengadakan parti-parti bertema Akhir Dunia, para pemerhati kiamat boleh memantau garis langit melalui siaran langsung di pusat bandar Manhattan. 

Menerusi pemandangan jelas dari Bangunan Empire State, terdapat kamera yang akan membenarkan sesiapa yang percaya “malapetaka Maya” akan bertumpu di sekitar New York – satu pandangan ringkas, tepat dan jelas untuk menonton kiamat berlangsung.

Rujukan:

ZeeNews

Menarik dari Web-web Lain

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*