Skype akan ke BlackBerry10

Gambar: ZonBicara.com
IBN Live (Toronto, Kanada), 25 Apr 2013, melapor bahawa BlackBerry telah rancang memenuhi satu daripada jurang terbesarnya dalam baris app pada peranti-peranti BlackBerry 10 baru dengan aplikasi Skype yang sudah lama ditunggu.
Skype, yang telah diambil alih oleh Microsoft Corp dalam 2011, membenarkan para penggunanya berkomunikasi melalui suara, video atau sembang di Internet, memintas rangkaian telefon tradisional. Khidmat itu mempunyai ratusan juta pengguna merentas dunia.
Pengumuman itu datang sehari selepas BlackBerry berkata fon pintar Q10 baru mereka akan sedia ada di Kanada pada 1 Mei, dan di Amerika Syarikat selepas hujung Mei. Q10 yang datang dengan papan kekunci fizikal yang ramai peminat tegar BlackBerry damba, ialah peranti kedua akan dikuasakan oleh sistem operasi BB10 baru syarikat itu.
Skype akan sedia ada pada Q10 ketika hari pelancaran. Para pengguna sedia ada peranti skrin sentuh Z10 akan perlu menunggu beberapa minggu lagi untuk mendapatkan Skype, selepas satu naik-taraf (upgrade) perisian (software) pada sistem operasi, kata BlackBerry.
Satu asas app lebih kecil daripada platform-platform iOS Apple dan Android Google Inc telah menjadi satu daripada kritikan terbesar terhadap sistem BlackBerry baru itu. Namun hingga kini mereka menawarkan beberapa app bernama besar seperti Netflix dan Instagram.

Sumber: IBN Live

Menarik dari Web-web Lain

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*