Van hantu di KL?

Van hantu dan para penumpangnya. Gambar oleh Kosmo!

                                          

Ya, itulah apa yang dapat dibaca pada hari ini di Kosmo. Mungkin ada yang nak tahu apa itu “van hantu” dan apa yang ia buat di KL.

Van hantu tu sebenarnya bukanlah sebuah van yang dipandu oleh hantu pada waktu malam atau siang yang mencari mangsa untuk diganggu. Tapi ia lebih kepada pengganti bas atau teksi dengan penumpangnya terdiri daripada pekerja-pekerja yang ingin ke tempat kerja.

Para penumpang itu memang tak pedulikan keselamatan masing-masing kerana sanggup naik van berkenaan yang dikatakan jauh lebih murah, cepat dan mudah daripada teksi atau bas.

Van hantu itu juga menjadi pilihan para pekerja yang ingin ke tempat kerja kerana tiada khidmat bas untuk ke lokasi-lokasi tertentu seperti dari Jalan Dungun (Bukit Damansara) ke KL Sentral atau Masjid Jamek. Tambang ke sana dengan van hantu tu cuma RM1.60 berbanding dengan teksi yang caj RM10, menurut Ahmad, seorang kakitangan kerajaan. ~ Memang murah sangat!

Berikut ialah antara tempat-tempat yang telah dilabel sebagai tempat van hantu berkumpul, yang dikatakan telah 5 tahun beroperasi:

– KL Sentral
– Masjid Jamek
– Jalan Dungun, Bukit Damansara, dan
– Pusat Bandar Damansara.

Terdetik untuk saya memberi sedikit komen tentang van hantu ini. Bagi saya, para pengusaha van itu lebih kepada mengambil peluang yang ada daripada banyak kelemahan sistem pengangkutan awam di KL.

Tambangnya yang dicaj adalah terlalu mahal dan tidak berbaloi dengan khidmat yang diberikan. Tambang bas yang mencecah RM2.50 atau lebih untuk ke pusat Bandar KL bukan saja mahal tapi menyesakkan dada dengan keadaan yang terpaksa berhimpit-himpit, dan berdiri lama. Sekurang-kurangnya tak payah berdiri langsung di dalam van itu.

 Jelas, begitulah juga yang berlaku ketika di dalam tren Komuter KTM pada waktu puncak. Keadaan di dalam terlalu padat seperti “sardin dalam tin” pada setiap hari. Selalu saja tren lewat, berhenti lama, terhenti, dan rosak di antara stesen-stesen tertentu. Baik cari jalan alternatif lain untuk ke tempat kerja.

“Sesak lalu lintas” bukan lagi satu masalah kepada para penumpang kalau itulah masalah berulang yang tak selesai-selesai oleh hampir semua pengangkutan awam di KL.

Itulah yang menjadi antara sebab berlakunya permintaan terhadap van yang disebut “hantu” oleh sesetengah orang.

Rujukan: Kosmo! pada 3 Jan 2012.

Menarik dari Web-web Lain

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*