Rakyat Myanmar jadi amah di Malaysia? Boleh ke?

Hari ini, kalau kita baca akhbar-akhbar, Perdana Menteri kita menyatakan hasrat untuk mengambil warga Myanmar untuk jadi amah atau pembantu rumah di negara kita.

Lagipun, berdasarkan tinjauan dan pengalaman saya terhadap pekerja kilang dari Myanmar nampaknya mereka begitu mudah belajar dan kuasai Bahasa Malaysia dengan agak fasih. Ada yang cuma ambil masa 2 bulan belajar dengan kamus dan buku di Myanmar dulu, sebelum datang bekerja di Malaysia. Ini mungkin sesuatu yang agak bagus, kan? Apa reaksi anda?

Kalau menurut Berita Harian hari ini, telah pun ada warga Myanmar yang bekerja sebagai amah di negara kita dengan agak terhad jumlahnya. Tapi kali ini lebih kepada satu prosedur rasmi antara kerajaan Malaysia dengan kerajaan Myanmar – dengan satu Memorandum Persefahaman (MOU) akan ditandatangani oleh kedua-dua pihak.

Inisiatif PM kita ini mungkin ada sangkut-paut dengan beberapa siri kontroversi antara Malaysia dengan Indonesia tentang pengambilan atau penghantaran amah dari negara seberang itu ke Malaysia. Antara isu HANGAT yang timbul baru-baru ini ialah tentang penetapan gaji amah sebanyak RM700 seorang untuk hanya satu tugas oleh seorang wakil kementerian di Indonesia – cth: tugas memasak = RM700, mengemas rumah = RM700 dan sebagainya, walaupun dalam MOU yang pernah ditandatangani kedua-dua pihak menetapkan gaji berdasarkan pasaran dan tiada pemecahan tugas amah dengan satu gaji. Apapun isu ini telah pun selesai selepas Indonesia tarik balik pernyataan yang disiarkan di akhbar negaranya yang disiarkan kemudian di akhbar-akhbar Malaysia.

Semoga warga Myanmar yang bekerja sebagai amah atau pembantu rumah di Malaysia dilayan baik oleh semua majikan (peringatan: kes penderaan amah hanya kes terpencil terjadi di Malaysia). Majoriti majikan di Malaysia adalah bersifat penyayang dan murah hati dari segi menyediakan tempat tinggal, makan minum, dan ambil berat terhadap kesihatan amah.

Cuma kita dapat lihat apa yang berlaku boleh diertikan seperti: “Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.” Inilah berlaku antara Indonesia dan Malaysia apabila akhbar-akhbar di negara seberang gembar-gembur yang setitik itu.  Warga Myanmar yang jadi amah juga haruslah balas budi baik majikan yang baik itu dengan rajin bekerja dan menghormati majikan. Kalau ada salah faham cuba selesaikan dengan baik.

Harapan: Semoga MOU yang akan ditandatangani oleh Myanmar dan Malaysia tentang pengambilan amah dari negara itu akan berjalan dengan lancar.

Menarik dari Web-web Lain

1 Comment

 1. Dear brother and sister,

  I am Myanmar who working in Malaysia more than 10 years and I would like to explain about SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST ASSOCIATION. Therefore, recently I stayed at Sasanarakkha Buddhist Sanctuary (SBS), Taiping, Perak. I am very close with Ven. U Nandiya Maha Thero.

  My monk Ven. U Nandiya is very good heart and compassion to everyone in the world, also I heard when he stayed at Kuala Lumpur Buddhist Temple, he lend donation money to President of Temple(Datuk Yip Kum Fook, MCA Gombak) with amount RM20,000.00 only and he said that money belong to Myanmar society in Malaysia.

  On the other hand, my monk said, also many things happened when he stayed there because committees always disturbing, I am very sadly about that matter, why committees are very poor and crooks. Others Temple, people come to Temple to respected Buddha and Monks, also give red packet to monks. Why this Temple, monks must give money to committees, this is opposite.

  If anyone receive or read this message, please inform to DATUK YIP KUM FOOK to return that amount to my monk as soon as possible.

  My monk contact place:

  Ven. U Nandiya
  Sasana Daja Buddhist Temple
  49 Bombay Street, Lidcombe NSW 2141.
  Tel: (02) 9649-8124

  With kindness

  KO KO NAING
  Taiping, Perak, Malaysia

  Pls click here to see more information!
  http://www.ibnuhasyim.com/2012/05/kelantan-bersama-sami-sami.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*