3 ciri tambahan pada Google Maps Malaysia

Berita terbaru, Google Malaysia telah membuat pembaharuan dengan menambah 3 aplikasi terbaru pada Google Maps (Peta Google) seperti berikut:

1.  Traffic
2.  Transit
3.  Antara muka bahasa Malaysia (Melayu)

Tujuannya adalah untuk memudahkan para pengguna jalan raya di Malaysia merancang perjalanan dengan lebih baik dan lancar.

Para pengguna juga boleh memanfaatkannya sebagai sumber maklumat terkini untuk melihat trafik (lalu lintas) bagi mengelakkan jalan yang sesak dan memilih laluan alternatif dengan satu klik pada lapisan ‘Trafik’.

Peta dalam Google Maps akan menunjukkan tanda berikut:

1. Merah   –  jalan sesak, 
2. Kuning  –  perlahan
3. Hijau     – aliran lancar.

Manakala ‘Transit’ pula berfungsi sebagai info perjalanan dengan menggunakan pengangkutan awam di Malaysia. Ini merupakan satu tawaran pilihan yang lebih baik untuk pengguna bagi menghindarkan trafik yang sesak dengan bertolak ke bandar menaiki pengangkutan awam.

Tapi berdasarkan tinjauan ZonBicara.com, lapisan ‘Transit’ masih belum boleh digunakan buat masa ini. Nampaknya pengguna harus bersabar menanti perkembangan seterusnya daripada Google Malaysia.

Untuk pengetahuan anda, semua data untuk ‘Traffic’ dan ‘Transit’ diambil daripada pelbagai sumber seperti Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan penyedia data swasta.

Akhir sekali, aplikasi ke-3 dalam Google Maps Malaysia pula seperti yang tertera di atas ialah antara muka (interface) dalam bahasa Malaysia.Ia berfungsi sebagai satu pilihan kepada pengguna Malaysia melayari Google Maps dengan bahasa tempatan yang disenangi mereka.

Rujukan: Berita Harian (htttp://www.bharian.com.my)
              Google Maps (http://maps.google.com.my/?ie=UTF8&hl=ms)

Menarik dari Web-web Lain

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*