Hotel belon dibina di angkasa 2015?

Habitat di angkasa  (BEAM)

Rabu lalu, NASA umum mereka akan mula menggunakan satu struktur bak belon yang boleh kembung yang disambung pada Stesen Angkasa Antarabangsa menjelang 2015. Struktur itu akan membuka pintu kepada pajakan-pajakan komersial kota kara masa depan, habitat angkasa-dalam, dan mungkin juga hotel-hotel angkasa.

Bigelow Aerospace ialah sebuah syarikat yang diberi tanggungjawab membina Modul Aktiviti Boleh-Kembung Bigelow atau BEAM oleh NASA. BEAM yang bersaiz 13 kaki panjang dan 10.5 kaki diameter ialah prototaip orbit ketiga yang diumumkan sebagai satu komponen utama penjelajahan angkasa masa depan dan pembangunan perjalanan angkasa komersial.

Menurut pengasas syarikat terbabit, Robert T. Bigelow, seorang usahawan hartanah seperti rantaian hotel Budget Suites of America  telah ditemu ramah oleh Times berkenaan BEAM. Beliau ditanya tentang bagaimana beliau membekal makanan, air dan udara kepada penghuni habitat boleh-kembung itu pada masa depan, lalu dijawabnya stesen-stesen angkasa hampir sama dengan hotel-hotel.

Bagi beliau, prinsipnya adalah sama, yang turut menjelaskan bahawa beliau telah membina banyak benda malah pengalamannya telah mencecah empat dekad dan telah melayan puluhan ribu orang dalam industri berkenaan di seluruh bahagian barat daya Amerika Syarikat.

NASA telah mengumumkan penganugerahan kontrak bernilai $17.8 juta kepada syarikat yang berpangkalan di Las Vegas pada Rabu lalu untuk habitat boleh kembung itu yang dijangka tiba di stesen angkasa pada 2015 bagi dua tahun demonstrasi.

“Perkongsian NASA dengan Bigelow membuka satu bab baru dalam kerja berterusan kami dalam membawa daya cipta industri ke angkasa, menandakan teknologi canggih yang boleh membenarkan manusia berkembang maju di angkasa dengan selamat dan dengan mampu dimiliki,” kata Timbalan Pentadbir NASA, Lori Garver.

Ahli-ahli krew stesen dan para jurutera berpangkalan di darat akan meneliti struktur itu dan mengumpul data prestasi sepanjang tempoh ujian dua tahun. menurut Agensi tersebut.

“Stesen Angkasa Antarabangsa ialah sebuah platform ujian yang padan secara unik untuk menguji teknologi-teknologi penjelajahan inovatif seperti BEAM,” kata William Gerstenmaier, pentadbir sekutu untuk penjelajahan manusia dan operasi di ibu pejabat NASA di Washington.

“Apabila kami berani pergi lebih dalam ke angkasa di laluan menuju Marikh, habitat-habitat yang membolehkan manusia tinggal dalam tempoh panjang di angkasa akan menjadi satu kemampuan kritikal.”

BEAM dibuat daripada bahan-bahan sama Kevlar dan beratnya kira-kira satu pertiga sebanyak modul-modul ruang bersaiz sama pada 3,000 paun yang menjadikan pelancaran lebih murah. Ia boleh juga memuat hingga sedozen orang, dua kali sebanyak stesen Angkasa Antarabangsa.

Satu ujian yang berjaya akan meletakkan Bigelow selangkah lebih rapat dengan kota-kota kara Bigelow yang berstaf seperti dirancang. Ini kemudian membolehkan syarikat memajaknya kepada organisasi penyelidikan, bisnes-bisnes dan, menurut Associated Press, orang-orang kaya yang berhajat bercuti di orbit.

Bigelow memberitahu AP Rabu lalu bahawa hubungan NASA akan membolehkannya mula menjual
habitat-habitat lebih besar daripada model ujian, sekali gus ia akan menjadi hartanah swasta pertama dikembungkan ke angkasa.

“Tahun ini mungkin akan menjadi tahun permulaan kami untuk bercakap dengan para pelanggan,” katanya. “Kami perlu tunjuk bahawa kami boleh melaksanakan apa yang kami cakap.”

Andai Bigelow tidak tampil dan menghebahkannya, dan sekiranya laman web syarikatnya dengan jelas menyatakan hotel-hotel angkasa itu bukan niatnya, beberapa orang akan terkejut jika Bigelow Aerospace membuat keuntungan daripada industri pelancongan angkasa yang berkembang apabila ia bersedia untuk perlepasan pada tahun-tahun berikut.

Rujukan:
International Business Times 
Kredit imej: Reuters 

Menarik dari Web-web Lain

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*