Intel Parah – Pasaran PC Jatuh

Intel, pengeluar mikrochip yang terkemuka di dunia nampaknya sedang menderita kemerosotan pasaran PC dek peralihan berterusan ramai pengguna dan bisnes kepada fon pintar dan tablet, menurut The Telegraph.

Mereka melapor penurunan untung sebanyak 27 peratus bagi suku ke-4 dan jatuhan hasil tiga suku berturut-turut.

Keadaan teruk berterusan ini ialah bukti terkini peralihan tektonik ke arah perkomputeran gerak (mobile), satu pasaran dikuasai oleh mikrochip-mikrochip
cekap-tenaga berdasarkan reka bentuk oleh firma British, ARM.

Banyak pelaburan telah dibuat Intel dalam usahanya membawa perkakasan (hardware) kepada fon-fon pintar dan tablet-tablet, namun penurunan dalam pasaran PC yang dikuasai chip-chipnya gagal diimbangi.

Pada suku lepas saja, jualan-jualan PC sedunia telah menjunam sebanyak 6.4 peratus, menurut dua orang penganalisis industri terkemuka.

Ketua eksekutif Intel Paul Otellini, menyampaikan beberapa keputusan tahun penuh terakhirnya sebelum bersara awal, berkata firma telah berjaya melaksanakan “dengan besar seperti diharap” dalam persekitaran yang berubah.

Intel juga mengumumkan kejatuhan pendapatan bersih sebanyak 27 peratus berbanding dengan tiga bulan sama dalam 2011, kepada $2.47 bilion, dek penurunan tiga peratus hasil-hasil kepada $13.5 bilion.

Untung-untung tahunan jatuh 15 peratus kepada $11 bilion, atas jualan-jualan $53.3 bilion, turun 1.2 peratus.

Para pelabur juga percaya bahawa pakatan antara Intel dan Microsoft, digelar “Wintel” adalah lemah berbanding dahulu dalam bisnes perkomputeran geraknya yang dilihat kurang membangun.

Versi terkini sistem operasi paling masyhur dunia, Windows 8, yang menonjolkan antaramuka (interface) direka semula dengan radikal untuk mengambil peluang terhadap skrin-skrin sentuh, setakat ini telah gagal memacu jualan-jualan PC baru yang pernah dibuatnya dalam keluaran-keluaran terdahulu.

Sebelum ini, Intel telah cuba mencergaskan semula pasaran PC dengan melaburkan banyak wang pemasaran pada “ultrabook”, yang memiliki ciri-ciri laptop amat nipis dan ringan. Bagaimanapun, tablet-tablet lebih murah dan kian mampu dimiliki menjadi ancaman terhadap syarikat itu.

Seorang penganalisis di Evercore Partners, Patrick Wang berkata, “Mereka tentu datang dari belakang dan pasaran mereka sedang bergerak jauh dari mereka.” Beliau juga melihat Intel sedang ‘menafaskan’ suatu kehidupan ke dalam pasaran PC.

Dalam masa sama, para penganalisis turut bimbang tentang rancangan-rancangan Intel untuk membelanjakan $13 bilion ke atas kemudahan-kemudahan pengeluaran mikrochip baru walau prospek PC hanya berada di tahap rata terbaiknya.

Dalam Mei nanti, En. Otellini, yang telah berkhidmat sejak 1974 dan telah bergelar ketua eksekutif sepanjang sedekad lalu, akan berundur dari syarikat Intel. Kini pencarian sedang dibuat untuk mencari seorang pemimpin yang boleh membentuk semula Intel ke arah dunia baru perkomputeran gerak.

Rujukan:
The Telegraph

Menarik dari Web-web Lain

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*